Sklepowe półki pełne są produktów, które zachęcają wyglądem, kolorem i opakowaniem. Przeczytasz na nich, że wyrób jest ekologiczny, zdrowy, dietetyczny, wytwarzany według tradycyjnej receptury. Jeśli chcesz się przekonać, czy jest tak naprawdę, spojrzyj na etykietę. Sprawdzając skład i wartości odżywcze, unikniesz produktów szkodliwych dla zdrowia. Ucząc się czytać etykiety, wybierzesz te wyroby, które są nie tylko smaczne, ale również dobre dla twojego organizmu.
Czytanie etykiet – od czego zacząć?
Etykieta jeśli jest przygotowana zgodnie z obowiązującym prawem, powie Ci prawdę o produkcie, który zamierzasz kupić. Podstawowym błędem konsumentów jest to, że ich nie czytają. Z braku czasu albo wiedzy klienci dają się nabrać pięknie brzmiącym nazwom, które w wielu przypadkach nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Jeśli chcesz kupić sok jabłkowy, to na opakowaniu musi być napisane „sok”, jeśli będzie inny napis, sprawdź dokładniej etykietę.
Jak czytać etykiety produktów spożywczych – kilka praktycznych rad
- Ważna jest kolejność. Składniki na etykietach są wymieniane w kolejności malejącej. Na pierwszym miejscu jest ten, którego w produkcie jest najwięcej, a na ostatnim ten, którego jest najmniej. Niestety częstym zjawiskiem jest, że na pierwszym miejscu wymieniany jest cukier. Taki produkt od razu możesz zaklasyfikować jako niezdrowy i z pewnością niedietetyczny, nawet jeśli na jego opakowania wypisano wielkimi literami „fit”.
- Im krótszy skład produktów spożywczych, tym lepiej. Im lista jest dłuższa, tym większe prawdopodobieństwo, że znajdą się na niej substancje szkodzące zdrowiu. Naturalne, zdrowe i jednocześnie droższe składniki, stara się zastąpić tańszymi. Na przykład jogurt truskawkowy barwę otrzymuje nie dzięki odpowiedniej ilości owoców, ale poprzez dodatek soku z buraków. I tak lista może wydłużyć się o składniki, których lepiej unikać. Są nimi: barwniki, stabilizatory, regulatory kwasowości, przeciwutleniacze, konserwanty itp.
- Porównuj listę składników. Czytając etykietę, zwróć uwagę na zawartość składników zarówno tych szkodliwych, jak i tych dobroczynnych. Jako świadomy konsument możesz wybierać, co znajdzie się w Twoim koszyku. Mniejsza ilość tłuszczy, cukrów, a większa błonnika i witam to właściwy wybór.
- Daty mają znaczenie. Zwróć uwagę na terminy ważności:
5. Ukryty cukier. Etykiety produktów spożywczych kryją w sobie różne tajemnice. Wiesz już, że cukier występujący na pierwszej pozycji nie oznacza nic dobrego. Wiedzą o tym również producenci pożywienia. Dlaczego stosują różne zabiegi mające ukryć to, co niezdrowe. Stosują wtedy inne nazwy lub podobne substancje. Przykładem jest dosładzanie wyrobów syropem glukozowo-fuktozowym. Ma takie samo szkodliwe działanie jak cukier. Ukryty jednak pod inną nazwą nie wzbudza podejrzeń. Często w składzie właśnie ten syrop jest na pierwszym miejscu, a cukier na dalszych pozycjach. Sprawia to wrażenie, że jogurt czy czekoladki są bardziej zdrowe.
Tych kilka wskazówek, jak czytać etykiety, pomoże Ci w dokonywaniu zdrowych wyborów w czasie codziennych zakupów. Kieruj się nimi, a Twój organizm będzie wdzięczny.
Niesamowicie dobry artykuł