Olej to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych używanych w kuchni. Dzięki niemu możemy przygotować wiele pysznych dań. Niestety po zużyciu stanowi on spory problem, gdyż wiele osób nie wie, jak prawidłowo go utylizować. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co zrobić z olejem posmażalniczym, aby nie złamać prawa i nie zaszkodzić środowisku naturalnemu, to koniecznie kontynuuj czytanie tego artykułu.

Czy zużyty olej można wylać do toalety lub zlewu?

Zużyty olej to bardzo problematyczny odpad. Mało kto wie, jak prawidłowo z nim postępować. Sporo osób sądzi, że najprostszy sposób na jego pozbycie się, to wylanie go do zlewu lub toalety. To ogromny błąd! Jednak postępując w ten sposób, trzeba liczyć się z przykrymi konsekwencjami. Wylewając zużyty olej do kanalizacji, można doprowadzić do bardzo poważnej awarii. Wraz z innymi zanieczyszczeniami tworzy on w rurach osad. W efekcie może dojść do zmniejszenia średnicy rur, a nawet ich pęknięcia i w konsekwencji zalania lokalu. Gdy instalacja zostanie zatorowana przez zużyty olej i zabrudzenia, konieczne jest zazwyczaj wezwanie hydraulika, co wiąże się ze sporymi wydatkami. Z tego względu lepiej zrezygnować z wylewania tłuszczu posmażalniczego do toalety i zlewu.

Jak pozbyć się oleju posmażalniczego? Praktyczne porady 

Jak utylizować olej posmażalniczy? Istnieją różne metody. Którą z nich wybrać? To zależy od ilości zużytego oleju. Jeśli mamy jego niewielką ilość na patelni, możemy po prostu zetrzeć go papierowym ręcznikiem i następnie wrzucić go do kosza. Jeśli jednak dysponujemy większą ilością posmażalniczego tłuszczu, powinniśmy przelać go do szczelnego słoika i umieścić w worku na odpady zmieszane. Istnieje również możliwość przekazania pojemnika ze zużytym olejem do PSZOK-u.

Jeśli jednak prowadzisz lokal gastronomiczny i dysponujesz bardzo dużą ilością posmażalniczego tłuszczu, to powinieneś skorzystać z usług skupu zużytego oleju. Dzięki temu rozwiązaniu będziesz miał pewność, że utylizujesz olej zgodnie z prawem i nie zostaniesz obciążony karą za podejmowanie działań niezgodnych z przepisami. Ponadto oddając tłuszcz do skupu, będziesz pewien, że nie szkodzisz środowisku naturalnemu. Pamiętaj, że zużyty olej stanowi bardzo poważne obciążenie dla planety. Po przedostaniu się do rzek i gleby może być zagrożeniem dla zdrowia organizmów żywych.

Jak utylizować olej posmażalniczy? Skontaktuj się z profesjonalnym skupem zużytego oleju!

Właściciele restauracji, kawiarni, barów i innych lokali gastronomicznych są zobowiązani do prawidłowej utylizacji oleju posmażalniczego. W przypadku nieprzestrzegania przepisów i wylewania tłuszczu w nieodpowiednie miejsce, muszą liczyć się z konsekwencjami prawnymi i karami, które mogą poważnie obciążyć ich budżet. Jeśli chcesz działać w sposób legalny, skorzystaj z oferty profesjonalnego skupu oleju posmażalniczego, który odbierze zużyty tłuszcz i zajmie się jego recyklingiem.

Skup zużytego oleju – jak wybrać najlepszy z nich? 

Na rynku działają różne skupy zużytego oleju posmażalniczego. Jak wybrać najlepszy z nich? Warto postawić na doświadczone przedsiębiorstwo, które działa na rynku dłuższy czas i cieszy się dobrymi opiniami klientów. Najlepiej wybrać skup posiadający dobrze rozwiniętą flotę samochodową i spełniający rygorystyczne wymogi przewozu odpadów. Najlepsze firmy skupujące zużyty tłuszcz wyposażone są w pojazdy z sorbentami do usuwania niekontrolowanych rozlewów oleju. Ponadto dobre firmy zapewniają swoim klientom własne pojemniki do przechowywania posmażalniczego tłuszczu.

Zanim zdecydujesz się nawiązać współpracę z danym skupem zużytego oleju, dokładnie zapoznaj się z jego ofertą i upewnij się, że działa zgodnie z obowiązującym prawem. Dowiedz się również, na jakim terenie działa i jakie przedsiębiorstwa obsługuje. Ponadto poczytaj opinie na jego temat. Sprawdź, jak oceniają go obecni i byli klienci. Ważne, aby skup zużytego oleju był profesjonalny, terminowy i rzetelny. Ponadto istotne, żeby działał szybko, sprawnie i skutecznie.

Więcej na https://euro-eko-polska.pl/

Leave a Comment