Imbir to jedna z cenniejszych roślin, z którymi można się spotkać. Ma duże znaczenie jako środek spożywczy, lek, przyprawa, a nawet afrodyzjak. W tych celach wykorzystujemy jego korzeń, który jest ogromną skarbnicą cennych związków odżywczych i leczniczych. Posiadając w domu imbir – właściwości, jak stosować i kiedy najlepiej po niego sięgnąć powinny być podstawowymi informacjami, które należy zdobyć. 

Imbir – jakie ma właściwości?

W pierwszej kolejności należy się dowiedzieć, jakie właściwości ma imbir. Zawiera w sobie m.in. bardzo duże ilości:

  • witaminy C,
  • witamin z grupy B – zwłaszcza B1 i B2,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, E, K,
  • wapnia, fosforu, żelaza, potasu,
  • olejków eterycznych,
  • żywic,
  • kurkumenu.

Tak bogaty skład sprawia, że imbir wpływa korzystnie niemal na wszystkie układy organizmu. Wspomaga odchudzanie, podwyższa libido, rozgrzewa i wzmacnia. Może poprawiać koncentrację i pamięć, co jest szczególnie ważne podczas pracy umysłowej lub nauki. Warto po niego sięgać w stanach przemęczenia – zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby z chorobami żołądka, ponieważ ostry imbir może podrażniać jego śluzówkę i nasilać dolegliwości. 

Imbir – właściwości lecznicze

Imbir wykazuje wielokierunkowe działanie na zdrowie człowieka. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie. Ułatwia wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza gęstą wydzielinę dróg oddechowych. Dodatkowo hamuje wymioty i zmniejsza zbyt wysoką gorączkę, przez co jest jednym z częściej stosowanych surowców w leczeniu przeziębienia i grypy, jak również przy wszelkich infekcjach górnych dróg oddechowych. 

Omawiając imbir – jakie właściwości lecznicze warto jeszcze wyszczególnić? Otóż wspiera on funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulowanie syntezy śliny i soków żołądkowych, a także skutecznie poprawia odporność. Udowodniono, że regularne dodawanie imbiru do jadłospisu poprawia kondycję serca i naczyń krwionośnych, ponieważ imbir zmniejsza lepkość krwi, chroniąc tym samym przed zakrzepami i zatorami. Ponadto w pewnym stopniu może działać przeciwbólowo, zwłaszcza w kontekście bólów migrenowych i menstruacyjnych. 

Imbir – właściwości odżywcze

100 gram imbiru zawiera około 80 kcal, zwykle jednak nie jemy go w dużych ilościach lub wykorzystujemy wyciąg czy napar. Wspomniana ilość surowca posiada w przybliżeniu 20 g węglowodanów, 0,8 g tłuszczu oraz 1,8 g białka.

Jak stosować imbir?

Korzeń imbiru można kupić w postaci surowej lub sproszkowanej. Znacznie częściej sięgamy jednak po świeże kłącze, które można zetrzeć na tarce, pokroić w plasterki czy w kostkę i dodawać do potraw jako przyprawę. Najpopularniejszym sposobem spożywania imbiru jest dodanie odrobiny do ciepłej herbaty. W przypadku dań idealnie komponuje się z owocami morza i tłustymi mięsami (kaczka, wieprzowina), ponieważ poprawia mdły smak, dodając pikanterii i orzeźwienia. Chcąc wzbogacić smak nalewek, również warto dodać do nich kawałek imbiru. Plasterek surowego imbiru można żuć celem zmniejszenia nudności. W medycynie alternatywnej i ziołolecznictwie popularne są wywary z imbiru. 

Leave a Comment