Jakie mięso jest najzdrowsze? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób. Zdania często są tu podzielone, jednak można wyróżnić kilka gatunków mięsa, o których na pewno może powiedzieć, że są zdrowe. Chcąc zatem zarazem jeść mięso i prowadzić zdrową dietę, warto poznać te gatunki mięska. Jakie zatem uznać można za najzdrowsze i które warto jeść?

Mięso z indyka

Bardzo zdrowe jest na pewno mięso drobiowe. Wśród różnych rodzajów mięsa drobiowego polecić można z pewnością mięso z indyka. To mięso niskokaloryczne i takie, które łatwo się trawi. Po indyka śmiało sięgać mogą osoby, które mają problem z cholesterolem, ponieważ mięso to zawiera stosunkowo mało tłuszczu. W indyku znaleźć za to można spore ilości białka, magnezu, fosforu, potasu, żelaza i cynku. Co ważne, mięso z indyka bogate jest także w witaminy. Mowa tu przede wszystkim o witaminach z grupy B, zwłaszcza o witaminie B12. Ogromną zaletą mięsa indyczego jest fakt, że spożywać może je praktycznie każdy. Dzieci i osoby dorosłe, seniorzy, kobiety w ciąży, osoby aktywne fizycznie i te na diecie.

Mięso z gęsi

Chcąc odpowiedzieć na pytanie, jakie mięso jest zdrowie, nie można pominąć gęsi. Choć nie jest to mięso chude, to ma jednak swoje walory zdrowotne. Zawiera bowiem w sobie spore ilości łatwo przyswajalnych minerałów, takich jak żelazo, cynk i fosfor. Spożywanie mięsa z gęsi wpływa zatem pozytywnie na układ odpornościowy. Dodatkowo mięso z gęsi bogate jest w zestaw takich witamin, jak witamina A, E oraz witaminy z grupy B.

Mięso z królika

Wiele osób podkreśla, że najzdrowsze mięso jest z królika. To mięso chude, lekkostrawne, delikatne i oczywiście bardzo smaczne. Białko pochodzące z tego mięsa jest znakomicie przyswajane przez organizm. Poza tym mięso z królika dostarcza organizmowi spore ilości żelaza, fosforu i wapnia. Nie brakuje w nim także witamin z grupy B. Warto tu jeszcze wspomnieć, że mięso to stanowi bogate źródło kwasu linolenowego, który niezwykle pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Poprawia także pamięć i koncentrację.

Mięso cielęce

Często słychać, że czerwone mięso nie jest zdrowie. To mit. Czerwone mięso bogate jest w żelazo i witaminy z grupy B. Dotyczy to zwłaszcza mięsa cielęcego, które jest niskokaloryczne i chude. Co ważne, cielęcina zawiera bardzo małe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które jak wiadomo, często są przyczyną miażdżycy i chorób serca. Z drugiej strony mięso cielęce bogate jest w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B, zwłaszcza w witaminę B2 i B12.

Mięso jest bardzo zdrowe i powinno się je jeść. Jest bowiem źródłem bardzo wielu potrzebny dla organizmu minerałów i witamin. Oczywiście ważne jest przy tym, jakie mięso się spożywa. Z pewnością polecić można mięso z indyka, gęsi, królika oraz mięso cielęce. O tym gatunkach mięsa na pewno powiedzieć można, że są zdrowe. Dlatego warto je włączyć do swojej diety. Oczywiście z niczym nie można przesadzać. Także i te gatunki mięsa spożywać trzeba z pewnym umiarem, a nie jako główny składnik diety.

Leave a Comment