Naturalne słodziki to doskonała alternatywa dla zwykłego cukru, który nie jest zdrowy dla naszego organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych i zrezygnowanie z tego składnika to niełatwe zadanie. Z pomocą przychodzą zamienniki, jakie znajdziemy w wielu sklepach. Jaki słodzik wybrać? Na co warto postawić? Jakie opcje są godne uwagi?

Cukier rafinowany i brązowy

Bardzo często słyszymy, że brązowy cukier jest zdrowszy od białego. Okazuje się, że to nieprawda. Ciemną barwę uzyskuje się z karmelu lub z melasy, ale kryształki nadal pozostają sacharozą. Inaczej sprawa wygląda w przypadku cukru nierafinowanego. Brązowy rodzaj może występować w wersji rafinowanej i nierafinowanej. Ta druga opcja zawiera potrzebne człowiekowi minerały, jednak posiada kaloryczność podobną do białego cukru. Co ciekawe, buraczany i trzcinowy są w zasadzie takie same pod względem chemicznym. Jaki słodzik zamiast cukru może być dobrą alternatywą? Postawmy na naturalne rozwiązania. 

Jaki słodzik najzdrowszy?

Który słodzik jest najzdrowszy? Podczas wyboru pamiętajmy o naturalnych substancjach, jakie mogą zastąpić cukier. Dobrą alternatywę z pewnością stanowi miód, który działa jak naturalny antybiotyk. Niezwykle istotne jest to, że w temperaturze większej niż 60°C miód traci swoje prozdrowotne właściwości. Pewną wadą miodu jest wysoki indeks glikemiczny – raczej nie skorzystają z niego diabetycy. Jaki słodzik wybrać? Na uwagę zasługuje także melasa, którą w trakcie rafinowania odzyskuje się z cukru. Posiada w swoim składzie jedynie 50% sacharozy, dlatego jest nazywana czarnym złotem. Znajduje się w nim także magnez i żelazo, jednak podobnie do miodu ma wysoki poziom glikemiczny.  

Jaki słodzik zamiast cukru?

Klienci chętnie stawiają na stewię. To roślina słodsza od cukru, jednakże posiada niski indeks glikemiczny i nie posiada kalorii. Stosowana jest z powodzeniem do słodzenia napojów, lodów czy innych dań. Na rynku znajdziemy tabletki, suszone liście lub proszek, co daje sporo możliwości. Oczywiście nie można zapominać też o syropach klonowym i z agawy. Pierwszy można śmiało polecić jako zamiennik dla białego cukru. Ma wiele witamin z grupy B, minerałów, działa przeciwzapalnie, a także antyoksydacyjnie. Najlepszą opcją jest stosowanie syropu klonowego zarówno jako słodzik, jak i dodatek do ciast. 

Nieco inaczej zaprezentują się alkohole cukrowe typu erytrol, mannitol i ksylitol. Ten ostatni nazywany bywa cukrem brzozowym. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i ma 40% mniej kalorii niż biały. Z kolei erytrol jest uważany za najzdrowszy słodzik. Ma zero kalorii, niski indeks glikemiczny oraz jest wydalany z organizmu w formie niezmienionej. Najmniej poleca się mannitol, gdyż jego działanie może wzmóc problemu trawienne. 

Odpowiadając na pytanie, który słodzik jest najzdrowszy, warto poszukać na rynku ciekawych rozwiązań. Naturalne sposoby pozwolą zadbać o zdrowie, jednak nie każda opcja jest odpowiednia dla diabetyków. Szeroki wybór daje wiele możliwości bez względu na stosowane ograniczenia.

Komentarz

Leave a Comment